Jak si poradit se servisem čaje hostovi?
V předchozím blogu jsme si řekli o správné tepelné přípravě čajového servisu a teď vám představím, jak čaj naservírovat před hosta. Čajový servis a vše co k němu patří, nosíme ke stolu na tácku (v 90% plechový). Tady, chci dodat – zdůraznit, že tácek slouží k pohodlnějšímu přenesení servisu ke stolu, ale není určen k zanechání na stole před hostem a to ze dvou důvodů:
1. Ani náhodou se o plechovém tácku nedá říct, že by esteticky přispěl k celkové pohodě u stolu, nikdo se nechce dívat na oškrkaný tácek, který navíc zabírá v případě kavárny na malém stole místo a slouží, jen jako shromaždiště odpadků –obalů z cukrů, sušenek, medu, vymočeného čajového sáčku a zbytků z citrónu na které se musíte po celou dobu konzumace povinně dívat.
2. Současný trend servírování je “vyložený servis”, což znamená, že na stůl se z tácku před hosta vyloží vše potřebné k přípravě čaje, a poté se tácek odnáší. Po cca 20 sekundách se obsluha vrací a odebírá, ze stolu to co už není zapotřebí k pohodové konzumaci čaje. Na stole zůstává opravdu jen hrnek s lžičkou, popř. hrníček s podšálkem. Stůl je provzdušněný, a když budou u stolu 3 obchodníci, mohou si pohodlně položit na stůl co potřebují, místo už mají. Vyjímku tvoří sladěný servis* jako komplet. Podtácek nezabírá na stole potřebné místo (je vždy menší) a vypadá příjemně, viz. obr.:
Ještě bych určitě doporučil jako novinku“ dózičku na odpadky“**, která bude na stole stále přítomná, ale musí se ji věnovat pozornost, musíme ji měnit za prázdnou. Dózička musí být neprůhledná – vyšší, ať se nedíváte na odpadky, když bude součásti sady servisu o to lépe. Nikdy nepoužívat, jako dózičku na odpadky, něco do čeho se jinak servíruje!!!
Co nezbytně k čaji patří, jsou dochucovací prostředky. Kromě sáčku s čajem je to med, 2-3 druhy cukrů-sladidel, citrón a pokud host při objednávce využil nabídky teplého mlíčka, tak ještě toto mlíčko.
Určitě se zastavím u citrónu, a jeho “technického” dopravení do čaje. Vždy, musí být citrón vymačkaný a servírována je jen citrónová šťáva, např. v mlíčence. Nenechávejte hosty zápasit s trojúhelníčky, kolečky, mačkátkama s jedním neúprosně se opakujícím výsledkem, nic moc do čaje nevymačkají a zůstávají jim jen ulepené ruce a rozpačitý pocit z výsledku. Jediná dobrá zpráva je, že citron pěkně provoní***, ale raději ho chceme mít v čaji, ne na rukou a košili. Připravená citronová šťáva je zásadní majsterštych, kdy vám hosté budou tleskat, protože je to příjemné a i s plným využitím citrónu**** a také dáváte hostům najevo, že vám na nich záleží, že si dáte tu práci s přípravou.
**uvědomte si, že zde bývaly popelníky – už nejsou součástí stolů – nahraďte je
***vůni a estetiku nám může dodat, jemně ukrojené kolečko citrónu, položené na hladinu
****podívejte se do koše, kolik tam máte vyhozených zbytků z citrónů a kolik je v nich šťávy v nedobytných dužinách, bez přemýšlení 70%, s výsledkem promarněných peněz, které měli sloužit k uspokojení hostů